2015. augusztus 4., kedd

Piac télen-nyáron

Piac télen.nyáronPiac télen-nyáron. Ez az egyik kedvenc elfoglaltságunk. Lehet az bolhapiac, vegyes piac, zöldség-gyümölcs piac, nekünk ott a helyünk...


Nem csupán vitaminforrásra és főznivalóra vadászunk a piacokon, hanem kedvező árú termékekre és új (vállalkozási és termék-) ötletekre is.

Kedveljük az olyan bolhapiacokat, ahol zöldség-gyümölcs is kapható, így összekötjük a kellemest a még kellemesebbel. Remek dolgokhoz lehet ám hozzájutni a bolhapiacokon. Legutóbbi beszerzésünk egy teljesen jó állapotban lévő Nolan típusú bukósisak Péternek kerek 2€-ért (egy új ára kb. 200€ körül van), de az én motoros dzsekim is innen származik.

Piac télen-nyáron - úton a piav felé, bolhapiac
Piac télen-nyáron: ha nincs zöldség-gyümölcs, akkor "terem" bukósisak kerek 2€-ért :)


Szívesen teszünk egy kört az arab piacokon is, mert jelentősen kedvezőbbek itt az árak, legyen szó élelmiszerről, ruháról vagy akár elemről az órába. Nem kell aggódni a biztonság miatt. Személyes tapasztalat, hogy az ilyen piacokon maguk az árusok és vásárlók is tartják a rendet, mert ha sok lenne a balhé, meg a lopás, akkor egyrészt az emberek nem jönnének, másrészt a hatóságok feloszlatnák a piacot.

És ha már jó árakról van szó, akkor érdemes a Franciaországgal határos külföldi piacon vásárolni. Mikor Nizzában éltünk, Olaszországban vásároltunk be (ez kb. 30 perc autókázást jelentett 3-4 hetente). Most a másik oldalon állomásozunk, így a spanyol piacok a nyerők (szintén kb. fél óra motorozás). Még az útiköltséget számolva is 30-40% megtakarítható bevásárlásonként.

Piac télen-nyáron - nézelődés, válogatás, kóstolás, vásárlás
Imádok nézelődni, no meg kóstolni!
Piac télen-nyáron: bevásárlás Dél-Afrikában
Dél-Afrikában is hódoltunk piaclátogatási hóbortunknak, és sok-sok finomság készült ezekből a zöldségekből

Piac télen-nyáron: a beszerzés végeredménye
... és a beszerzés végeredménye télen-nyáron. Így néz ki a lakóautó bevásárlás, pucolás, mosás után :)
 
Sokat hallani mostanság arról, hogy mindenféle káros anyaggal permetezik, kezelik a zöldségeket-gyümölcsöket, amiket a sima vizes leöblítés már nem távolít el.

TIPP - Mi így csináljuk: egy nagyobb tálba vizet öntünk és teszünk bele egy púpozott kiskanál szódabikarbónát. Ebbe "áztatjuk" bele pár percre a zöldséget-gyümölcsöt, átmossuk, aztán hagyjuk konyharuhán lecsepegni, megszáradni.

Sokan kérdezik, hogy főzünk-e a lakóautóban, és hogy miket eszünk. Igen, főzünk és nem is akármilyen finomságokat. Azt hiszem, a legdurvább lakóautós próbálkozás a kocsonyafőzés, rögtön a káposzta savanyítás után :)