2013. február 28., csütörtök

Indulás és átállás lista

Indulás és átállás lista

Minden indulás előtt muszáj ellenőrizni az alábbi dolgok meglétét:

 - fénykép készítve
 - Motorkulcs a helyén
 - Van készpénzünk. Nem csak visa.
 - Gps-re letöltve a cél
 - Asztalok és a konyhapult üres
 - Felső konyhaszekrény rögzítve
 - Motortartó lámpa bekötve. Ez olyan, mint egy utánfutó lámpàit csatlakoztatni.
 - Gáz elzárva a konyhában
 - Indexek, lámpák működnek
 - Ablakok rögzítve
 - Motor rámpa berakva az utastérbe
 - Úti okmányok kéznél.
 - Az alsó tartály csapja résnyire nyitva
 - Gps 12v töltő elől az vezetőfülkében.
 - Mediatech, Office de tourisme, kikötő címe megvan.
 - Tetőablakok bezártsága, tömörítettsége ellenőrizve.
 - Alsó szekrény kallantyú zárva
 - Tv lekötve
 - Hűtő 12v ra állítva ha mélyhűtött van benne.
 - Ikeas tartókat levenni
 - Átjáró ajtó bezárva
 - Fürdőben a wc-ben levő lepottyantó ablak bezárva.
 - Fürdőajtó biztosítva
 - A nagy szekrényajtó biztosítva
 - Szekrényajtók biztosítva
 - Villanyok leoltva

Elvágjuk a köldökzsinórt - félig-meddig

Viszlát Azúr part - irány a 3 "szent"!


Indulás: Antibes – 2012/12/10
Érkezés: Saint-Raphaël – 2012/12/10
Távolság: 53 km
Autópálya díjak: 8,30€



A nyári-őszi hónapokban megküzdöttünk a francia adminisztrációval, búcsút vettünk a barátoktól, berendeztük és belaktuk "guruló garzonunkat", és a robogót is sikerült felapplikálni a motortartóra.
Eljött az idő, hogy mozgásba lendüljünk, és elinduljunk a következő állomáshely felé!

Az új terület még mindig nem lesz teljesen ismeretlen. A Saint-Raphael-től (ejtsd: szenrafael) Saint-Tropez-ig (ejtsd: szentropé) húzódó részt még nizzai éveink alatt bebarangoltuk. Egy Saint-Raphael-ben élő magyar házaspár rezidenciájának parkolójában verünk tanyát, és ezzel 83-asok leszünk, azaz a 06-os megyéből átlépünk a 83-asba.

Mandelieu és Saint-Raphael között az Esterel (ejtsd: eszterel) hegységen vezet át az út. A vörös sziklák övezte meredek partoknál kiválóan lehet búvárkodni.




Első lendülettel felfedezzük Saint-Raphaël városát, és megtaláljuk az „irodánkat”, ami a helyi kulturális központban (Centre Culturel – ejtsd: szantr kültürel) lesz. Itt töltjük majd munkás napjainkat, a hely kellemes, jó az internet, van nyomtatási és fénymásolási lehetőség. Ráadásul itt a médiathèque (ejtsd: médiatek - a könyvtár fejlettebb formája, nemcsak könyvek, folyóiratok, stb. de audio-vizuális anyagok is vanna) egy épületben van a helyi zeneiskolával, így még lesz részünk több koncertben is.

Még az ünnepek előtt bejárjuk a környéket: Saint-Raphaël és Fréjus (ejtsd: frézsüsz) szinte össze vannak nőve, így ezt a 2 várost egyben is lehet kezelni.

                      Saint-Raphaël
L’hôtel de ville.
L’hôtel de ville - Városháza
Blason de Saint-Raphaël
Détail
Elhelyezkedés
Ország Drapeau de France Franciaország
Régió Provence-Alpes-Côte d'Azur
Megye Var
Lakosság 33 603 (2010)


Saint-Raphaël  - kikötő


Előtérben Fréjus Plage, a háttérben Saint-Rapahel. Nem nagy a távolság.


Ez egy lakópark Fréjus-ben, egy belső kikötővel. Az épületeket kis hidakon lehet megközelíteni. Sok kis terqszos kávézó, étterem tarkítja a lakónegyedet. Nekünk nagyon tetszett!

 Innen csak néhány kilométerre fekszik a Saint-Aygulf (ejtsd: szen ajgülf) nevezetű település, ahol külön partszakaszt tartanak fenn a kitesurf (ejtsd: kájtszörf) szerelmeseinek. A hely talán egyetlen furcsasága, hogy a kite-os partszakaszra a nudista strandon keresztül vezet az út. Elég viccesen festettünk talpig neoprémben a sok nudista között.

Saint-Aygulf az egyik francia kite paradicsom. Először 2011-ben fedeztük fel ezt a helyet, akkor kitesurf bajnokságot rendeztek itt.



Teszünk egy nagy kört Sainte-Maxime és St-Tropez érintésével.

Sainte-Maxime  -  kikötő



Ez egy újabb része Saint-Maxime-nak. 2012 őszén ezen a parton rendeztek egy repülős napot légi bemutatóval, repülő-, és helikopter szimulátorokkal, stb.


Az egyik kihagyhatatlan úti cél itt délen St-Tropez (ejtsd: szentropé). Nem csak a turisták ostromolják, de számos híresség is kötelező megállónak tekinti (vigyázat! az árakat is inkább az úri közönségre szabják). Szezonban igen nehéz megközelíteni, elég gyakorik a dugók a ki-, és bevezető szakaszokon. A forró autóban töltött órák megkeseríthetik a városka nyújtotta élményt, ezért aki teheti, jöjjön inkább hajóval Nizzából, Cannes-ból, stb. A hajós megközelítés különösen javallott azoknak, akik ősszel (szeptember - november) látogatnak ide a nagy leárazások idején (franciául braderie - ejtsd: brádri). Ilyenkor minden üzlet kipakolja árukészletét a bolt elé, amit igen jelentős kedvezménnyel árusít (bár már az induló árak sem alacsonyak!). A hajós társaságok erre az alkalomra külön "bevásárló" járatokat szerveznek.

Saint-Tropez  -  kikötő: innen indulnak sétahajók az öbölbe, ahonnan jól látszik a híresek és gazdagok rezidenciái, valamint a filmforgatások helyszinei

Saint-Tropez - látkép



Saint-Tropez több filmforgatás helyszíne is volt.Az egyik leghíresebb a Louis de Funes által alakított Saint-Tropez-i csendőr című film, és annak folytatásai.

Jelenet a filmből


Van egy itteni specialitás, amit érdemes megkóstolni. Ez a tarte tropézienne (ejtsd: tárt tropézienn - Saint-Tropez-i süti). Képzelj el egy a magyar krémeshez hasonló tölteléket két piskótalap közé töltve. Nem sajnálják sem a tésztát, sem a krémet, sem az adagot, így egy szelettel akár ketten is jól lehet lakni. Ínyenceknek kötelező a kóstoló!





A tengerparti túra után belátogatunk Draguignan-ba (ejtsd: draginyan) is. Kétszer indultunk el ide bolhapiacra, de egyszer sem jártunk sikerrel. Kicsit kárpótolt bennünket a karácsonyi vásár, de azért az nem az igazi...

Draguignan - belváros

 Itt kerül sor viszont első tarisznya piknikünkre. Kiválasztunk egy pékséget, ami előtt vannak székek és asztalok, ideális egy kis délidei csemegézéshez. Itt vesszük meg a baguette-et (ejtsd: bagett - hosszúkás francia kenyér), ami még meleg. A tarisznyából előkerülnek a belevalók is: piros pesto (ejtsd: peszto - olasz tésztaszósz, ami kenyérre kenve is nagyon finom), és oliva olajban pácolt, grillezett paprika szeletek. Annyira finom a kenyér, és olyan jól esik a melege így decemberben, hogy bevállalunk belőle egy másodikat is!

Baguette, ami sosem ér haza egészben, egyszerűen muszáj lecsípni a csücskét!


Egy kisebb motoros kiruccanás alkalmával rátalálunk egy belső tóra kb. 100 méterre a tengertől Itt kerül sor később az első hajvágásra, méghozzá a tengerparton, igen, mindezt télen! Bázisunktól nem messze találunk egy kellemes, szélvédett partszakaszt, ahol az újdonsült borbély 8Adrienne) nekilát a „birkanyírásnak”:

Péter hajvágás előtt, még nagy "lobonccal"...
 

...és hajvágás után. Azért így sokkal csinosabb!


Többek között ezért is szeretünk robogóval közlekedni, hisz sokkal könnyebb felfedezni olyan helyeket, amik nem szerepelnek az útikönyvben. Ez viszont az első év a robogó megvásárlása óta, hogy télen is sokat motorozunk. Eddig nem volt arra vonatkozó tapasztalatunk, milyen szakadó esőben, vagy hidegben motorozni akár hosszabb távokat is.
Hát itt a remek alkalom beszerezni a sísapkát a bukósisak alá, rendszeresíteni a poncsót az elázás ellen, és felfedezni a robogó fűtés! Ez nem más, mint egy 5 literes műanyag kanna megtöltve meleg vízzel a 2 utas között.

A motorozás mellett bankrabláshoz is kiválóan alkalmas, bár ezt az utóbbit még nem próbáltam...


Az ünnepek előtt visszahúz a szívünk Cannes-ba (ejtsd: kánn), itt is bebarangoljuk a karácsonyi vásárt, vidámparkot, az ünnepi fényekben díszelgő utcákat.

Karácsony...
Kézzel faragott töklámpások - Cannes karácsonyi vásár

Cannes - karácsonyi falu - vidámpark


Nosztalgiázunk egy kicsit és összefutunk kedves barátunkkal, Gáborral, akinél értékes, Magyarországról érkezett kincsek várnak ránk: flanel ágynemű (a hideg téli estékre); intercom, hogy motorozás közben emberi hangon tudjunk csevegni; LED sor, ami a közelgő ünnep fényét emeli majd. Egy kis elő karácsony ajándékokkal...

Persze, nem tudjuk meghazudtolni magunkat most sem! Barátunk panaszolja, hogy felesége szülés utáni depresszióban szenved, és a gyógyszerek nem sokat javítanak az állapotán, sőt!

Kibújik hát belőlünk a vitamin-szakember (2007-2008-ban 10 vitaminboltból álló hálózatunk volt Kelet-Magyarországon), és összeállítunk egy masszív csomagot neki. Ők ezeket a táplálék kiegészítőket be is szerzik, és a vitaminnal való feltöltődés pozitív hatása már 1-2 hét múlva jelentkezik.

Lehet ennél szebb karácsonyi ajándékot adni és kapni? Nem valószínű.


Az első lakókarácsony!

Mivel már decembert írunk, természetesen a Saint-Raphael-i karácsonyi falu, és programok felderítése sem maradhat ki. Bár az időjárás ezt egyáltalán nem igazolja: kellemesen enyhe az idő, nap közben szikrázóan süt a nap…, kicsit képzavaros a pálmafás karácsony.

A helyi zeneiskola jóvoltából 2 karácsonyi koncerten is van szerencsék részt venni, ez jó előkészítése az ünnepi hangulatnak.
Ezt csak fokozza a karácsonyi falu és jégpálya, ahol a helyi szervezők erőn felül teljesítenek, hogy odavarázsoljanak egy kis telet a látogatóknak. Aztán a készülődés kicsúcsosodik a karácsonyi menühöz történő bevásárlással.

Karácsonyi hangulat I.


Karácsonyi hangulat II.



Kis karácsony, nagy karácsony!



Már december 23-án elkezdjük az ünneplést. Délután mozi és masszázs, majd vacsora egy kínai all you can eat (ejtsd: ól ju ken ít – annyit ehetsz, amennyi beléd fér) étteremben.

Buffet á volonté (ejtsd: büfé á volonté) - "annyit ehet, amennyi beléd fér" büfé


Ennek az étteremnek több előnye is van:
- egyszeri befizetés ellenében (11 és 17€ között/fő) önkiszolgáló rendszerben ehetsz, amennyit csak bírsz (a pazarlást azonban itt is büntetik)
- meg tudsz kóstolni olyan ínyencségeket, amik elsőre bizony furcsán néznek ki: rántott békacomb, osztriga, csiga, stb. Ezekért bizony egyenként kellene kifizetned a vacsorád árát, ha meg akarnád kóstolni őket.

Tengeri herkentyűk pénztárca kímélő kipróbálására az egyik legjobb hely egy ilyen all you can eat étterem

 Aztán eljött a december 24. A napot lakó rendezéssel kezdtük: rendrakás, takarítás (max. 15 perc alatt kész van!), aztán jött a díszítés. Fenyőágból és piros bogyós termésekből készült csokrok kerültek a szekrényajtókra. Az asztal fő helyére pedig gyertyából és mézeskalácsból készült kompozíció került.

Karácsonyi hangulat a lakóautóban

Iorek (lakóautónk) talpig díszben, jöhet a főzőcske, de okosan! A lakóautóban is nagy szolgálatot tesz az energiatakarékos zepter edénykészlet, mert negyedannyi energiával készülhetnek el az ünnepi finomságok. Mi is díszbe öltöztetjük magunkat, gyertyagyújtás, nagy lakoma, aztán telefon a családnak zárja a programot.

A karácsonyi menü:
- hamis húsleves májgaluskával
- rántott csirkemáj krumplipürével
- mézes gyümölcsök

Ízletesen, forrón tálalva...


Rántott máj - mikor megismertem Pétert, ez volt az egyik a "3M"-ből (Máj, Mák, Meg a dió), amit nem szeretett. Pár év eltelt azóta, és az ő kívánságára kerül a rántott máj a karácsonyi menübe.




Ebben az időszakban van a Saint-Raphaël-i  Fête de la Lumière (ejtsd: fet dö la lümier – A Fény ünnepe). Zenére komponált színes fényjátékok az épületeken, felvonulások, és még sok más zenés-fényes program.

A Fény Ünnepe  -  Saint-Raphael 2012-13


Fényjáték a Saint-Raphael-i katedrális homlokzatán


A mi kedvencünk: egy spanyol társulat, akik előadásuk minden percében elkápráztatják a nézőket valami meglepetéssel. Hegedülő kerékpáros angyalok a levegőben, lufi- és konfetti áradat, fények, csillagszórók,…

Compagnie Theater Tol - zenélő angyalok az égben


Szép csendben, finom falatokkal telnek az ünnepek. A 2013-as esztendőt még Saint-Raphaël-ben köszöntjük. Eljön azonban az indulás ideje. 2013. január 3-án útnak eredünk következő bázisunk – Hyères/Toulon – felé.


Best of - ami a legjobban szerettünk:

-         első lakókarácsony :)
-         Fête de la Lumière: spanyol légi show
-         Fréjus: belső kikötő


Amit nem szerettünk:

-         az indokolatlanul drága kávé St-Tropez-ban
-         a kiabálós, panaszkodós szomszédasszony (akit végül sikerül kezelni)

Milyen volt az első "önálló" állomáshelyet megtalálni? Hogyan végeztünk el egy intenzív online marketing-értékesítési tanfolyamot állandó internet kapcsolat nélkül? Milyen egy algafarm vagy épp hogyan "termesztik" a franciák egyik nagy kedvencét, a csigát?

Mindezekre a kérdésekre a választ, valamint történetünk folytatását itt találod: Felnövünk a feladathoz - első önálló állomáshelyünk
 

2013. február 27., szerda

Első hónapok a lakóautóban

Ebben a bejegyzésben nyomon követheted:

 

- lakóautós életünk első hónapjait,

- viaskodásunkat a francia hatóságokkal/adminisztrációval, és

- hogyan vágtuk el a "köldökzsinórt", mely az ismert területhez kötött minket.


Az első állomás - Villeneuve-Loubet (ejtsd: vilnőv lubé)



2012. július elején érkezünk meg Franciaországba. A lakóautó nagyon szépen robogott az úton, gond nélkül érkezünk meg Villeneuve-Loubet-ba (ejtsd: vilnőv lubé). Ez a tengerparti település kb. 8 km-re található korábbi nizzai lakhelyünktől. Itt lakik egy baráti házaspár - Merci és Gilles 2 gyermekükkel -, előttük parkolunk le a lakóautóval.

Miért pont itt?

Ekkor még ragaszkodunk az ismert terület, barátok, áramra csatlakozás biztonságához. Nem csoda, hisz ezek az első lépéseink újdonsült lakóautósokként. Már korábban megfigyeltük, hogy ebben az utcában több lakóautó is parkol, így a dupla csábításnak nem lehetett ellenállni.
Ekkor még nem ismerjük lakóautónk kapacitásait, és határait, így erősen ragaszkodunk a "biztonság"-ot jelentő környezethez, áramhoz, stb.

Úgy döntünk, hogy a nyarat az ismerős vidéken töltjük, még egyszer (de remélhetőleg nem utoljára!) kiélvezzük a programok arzenálját, bár kalandban lesz részünk szervezett programok nélkül is!

Az első meglepetés egy hivatalos értesítés a szélvédőn, miszerint 7 napunk van arra, hogy alrébb áljunk a lakóautónkkal, egyébként elhagyott járműnek tekintik, és elvontatják. Persze, nagy lett a riadalom, hogy akkor most mi legyen. Szerencsére előttünk és mögöttünk is álltak lakóautósok, tőlük tanultuk, hogy elég egykicsit mozgatni a járgányt (pl. a következő ház elé állni), vagy éppen helyet cserélni. így is tettünk! Ekkor tettünk szert első lakóautós ismeretségünkre. Gilles (ejstd: zsil) egy nyugalmazott háziorvos, aki feleségestül járja az országot nyüsti lakóautójával. Nem messze lakik egy csodás, saját kikötővel rendelkező luxus lakóparkban, de sajnos ott nem parkolhat a lakóval szezonban. A helycserés támadást kellemes vacsora meghívás követi, ami pont a nyári Olimpia megnyitójának napjára esik, így a megnyitót Gilles és felesége Julie (ejtsd: zsüli) nappalijában nézzük végig.

Marina Port - Villeneuve-Loubet  -  Luxus lakópark saját belső kikötővel



Egy este arra érünk haza, hogy 3 rendőrautó villog az utcánkban, nem messze a mi autónktól. Gondolhatod, zabszem a hátsófélben... És ha ez még nem lenne elég, kisvártatva csatlakozik hozzájuk még 3! El sem tudtuk képzelni, mi történhetett. Aztán kiderült, hogy tőlünk 5 háznyira összevitatkozott 2 cigány család, és a szomszédok rájuk hívták a rendőrséget. Beletelt néhány órába, mire rend és csend lett az utcában.

Aztán azért kellett "költöznünk", mert filmet fogattak épp abban az utcában, ahol mi állomásoztunk.

Az egész lakókörzet lezárásra került a forgatás idejére



Viaskodás a hatóságokkal


A hatósággal több kalandunk is van ebben az időszakban. Hol egy értesítés fogad a szélvédőn, hogy álljunk arrébb, hol útjavítás miatt kell helyet változtatnunk. Arra is volt példa, hogy szinte testünkkel védtük Gilles barátunk lakóautóját, nehogy elvontassák a rendőrök. Sajnos a mentő akció csak félig sikerült, nem vitték el ugyan az autóját, de a vaskos büntetést nem úszta meg.

Közben intézzük a lakóautó "honosítási" papírjait is. A francia adminisztráció egyébként sem könnyű falat, de mindez megspékelve a nyári meleggel, és szabadságolásokkal ínyenc fogássá teszi az ügyintézést. Minden hivatalban töltött félnap után kiderült, hogy mire van még szükség...

Megjárjuk a műszaki vizsgát is. Bizakodva indulunk neki, hisz most nézték át az autót töviről hegyire Magyarországon, és több, mint 3.000 kilométert megtett lakóautónk, csak mióta a miénk. Reményeink hamar szertefoszlanak. Az ítélet szigorú: a reflektor nincs jól beállítva, meg kell javíttatni a féket, mert nem fog eléggé, illetve az egyik első keréknek is nagyobb a játéka a kelleténél... Az már csak fokozza a hangulatot, hogy a vizsgaállomásra menet elhagyjuk az egyik tetőablakot. Rossz ómen...

Javasolnak egy közeli szervizt, ahonnan egy alsó hangon 1.700 eurós árajánlattal fordulunk ki. Eljutottunk a kétségbeesés és feladás küszöbére. Hirtelen valószerűtlennek tűnt, hogy egyszer útra kelünk.

De mint minden történetnek, ennek is lesz happy end-je (ejtsd: hepi end), csak még pár hetet várni kell rá!

Ekkor futunk össze Rolanddal, aki egy magyar fuvarozó cégnek dolgozik, és a vámpapírok miatt itt ragad egy hétvégére muníció és nyelvtudás nélkül. Roland azonban "civilben" ért az autókhoz is. Úgy kellünk egymásnak, mint egy falat kenyér! Ő örül, hogy van végre kihez szólni a nagy idegenben, és van mivel elütni a várakozás óráit. Rólunk már nem is beszélve, hisz Roland első szóra szerelős kezeslábast húz magára, nyitja a motorháztetőt, befekszik az autó alá...
Kis idő elteltével, és néhány kávéval és szendviccsel eltelve Roland megnyugtat minket, hogy semmi baja a féknek, a kerék se lötyög, nyugodtan kimehetünk lakóautónkkal a világból. A mai napi hálával emlegetjük a nevét!

A KÖLTÖZÉS - bepakolás a lakóba


Időközben barátaink nyaralni indulnak, így mi vigyázunk 2 hétig a házra. Ez egyben remek alkalom lesz arra is, hogy összeszedjük mindazt a holmit, amit magunkkal akarunk vinni az útra.

Akkora a halom, hogy elképzelésünk sincs, hogy fog mindez beférni, mit kell majd fájó szívvel itt hagynunk. Aztán ügyes rendszerezéssel, pakolással, csoportosítással befér minden. Magunk is meglepődünk, mennyi hely van a lakóautóban.
A helyzetet tovább javítja, hogy beszerzünk egy topboxot is, ide kerülnek azok a dolgaink, amiket majd később fogunk használni, pl. sátor, hálózsákok, nyilak, hátizsákok, stb.


Annyi cuccot nyel el a topbox, hogy a belső tárolók csaknem 1/3-a kiürül.

Nem csupán az új otthonunkhoz kell hozzászoknunk, de ki kell alakítanunk lakóautós napirendünket is. Azt is kifundáljuk, hogyan lássuk vendégül barátainkat, és tengerparti piknikeket szervezünk, ahol nem akadály a kicsi hely, elfér mindenki, lehet úszni a tengerben, míg a grillen elkészülnek a finom falatok, és még mosogatni/takarítani sem kell a végén.

A TANULSÁG: a tér nem házon belül, hanem odakint van!!

Bizonyára sokatok átélte azt a helyzetet, amikor nagyobb lakásba, házba költözött, és azzal töltötte az idejét, hogy bútorokkal, dísztárgyakkal, holmikkal, és nem utolsó sorban emberekkel töltse meg a nagyobb teret.

Hogy mivel jár ez? Kevesebbet jársz el otthonról, inkább magadhoz szervezed a barátokat, idővel talán egy kicsit be is szűkülsz. Ne feledd: a tér odakint van!


Kis kitérő Menton-ba


A beköltözés után kis kitérő következik Menton-ba (ejtsd: manton), ez az első francia város az olasz határ után. Itt lakik egy másik kedves barátunk Zsuzsi, a szupermasszőr, akihez hosszú hónapokon keresztül járunk kezelésre. Neki köszönhető, hogy végre helyrejött a hátam. Zsuzsi is hazakészül Magyarországra 1 hónapra, és mi vállaljuk, hogy vigyázunk a lakására, ahol egyébként néhány berendezési tárgyunk is otthonra talál. Ez az Olimpia időszaka, így innen kísérjük figyelemmel a magyar érmeket.
Menton - óváros és kikötő

Igazi dolce vita (ejtsd: dolcse vitá - édes élet olaszul) ez Péternek, aki nagy hódolója a remek olasz kávénak. Mivel új szálláshelyünk gyalog alig pár percre van az olasz határtól, minden reggel ott kávézunk. Nem csak 100x finomabb, de olcsóbb is az olasz kávé (1 euro).

Un macchiato prego! - Annyira gyönyörű és finom, hogy erős a késztetést érzek, hogy én is rászokjak :)


Ebben az időszakban már áruljuk a Toledót. A robogót visszük magunkkal, de az autó így felesleges, ezért meghirdetjük a neten, és ki is plakátoljuk az eladást az autó ablakaira. Egy nap aztán megcsörren a telefon, és egy francia muki magyarázza lelkesen, hogy mögöttünk parkol a tengerparton, és ő bizony megvenné az autónkat, ugyan mutassuk már meg neki. Míg odaérünk, ő úszik egyet, aztán tüzetesen megnézi az autót kívül-belül. Tetszik neki, pont ilyet akart, és 2 hét múlva nyélbe is ütjük az eladást!


Remek kirándulások kiinduló pontja lehet Menton városa. Érdemes bejárni a francia oldalon a következő településeket (a teljesség igénye nélkül): Cabrolles, Castellar, Sainte-Agnes.

Sainte-Agnes

...és a kilátás Sainte-Agnes-ből


Közel van a Mercantour (ejtsd: merkantúr) nemzeti park, ahol több napos túrát is szervezhetünk magunknak. Télen pedig remek sípályák várják a hidegtűrőket.

Val d'Allos - Mercantour: megközelíthető autóval egy nagy parkolóig, ahonnan kb. 1 órás séta vezet ehhez a tóhoz



Isola 2000 - egy a sok francia síparadicsom közül



Érdemes átkirándulni az olasz szomszédokhoz is. Amellett, hogy rendkívüli a kávéjuk, isteni a konyhájuk, jelentősen olcsóbb a bevásárlás is, főként ami a zöldség-gyümölcsöt, húsárút, valamint a tipikusan olasz termékeket (paradicsomszósz, tészta...) illeti. Elég elmenni Ventimiglia-ig (ejtsd: ventimij - első nagyobb olasz település a határ után), és mindez már élvezhető is!

Az éttermekben nem fukarkodnak sem az adagokkal, sem a jókedvvel, a számla végösszege viszont alatta marad egy franciáénak.

Akik "bűnös" élvezeteknek hódolnak, azok jó, ha tudják, hogy dohányáru, és az alkoholos italok is jelentősen olcsóbbak, mint Franciaországban. Maguk a franciák is átjárnak bevásárolni... Keresd az EURODRINK feliratú üzleteket.

A bevásárlás után érdemes tovább folytatni az utat az olasz tengerparton egészen San Remo-ig (ejtsd: szan rémo), és inni egy kávét a kikötőben. Akinek van eljátszani való pénze, az betérhet a helyi kaszinóba is.

Megjegyzés: Az egész Azúr parton végig szinte még a legkisebb tengerparti településnek is van kaszinója.

San Remo - kikötő



Egy-két csemege, melyek nincsenek benne minden útikönyvben:

- Seborga: Monaco mintájára kikiáltották városukat hercegségnek, választanak herceget, saját zászlójuk, címerük, útlevelük van.

"Üdvözlünk a Seborga-i hercegségben"


Seborga



- Valloria és a festett ajtók: szép példa arra, hogyan lehet érdekessé tenni egy halódó falut. Az évek során művészek festettek képeket a település ajtajaira. Van köztük mulatságos, szemet gyönyörködtető, és megtévesztő is.













Menton-i kitérőnk után visszaköltözünk Villeneuve-Loubet-ba (ejtsd: villnőv lubé), ahol átélünk még 1-2 vihart és esőt tetőablak nélkül. A Péter által beszerzett tarp (ponyva) remek szolgálatot tesz, amíg otthonról megérkezik az új ablak.



Ebben az időszakban új hobbinak kezdünk hódolni, ez pedig a snorkeling.

Egyik barátunk irányításával tanuljuk meg használni a pipát, a szemüveget, és gyakoroljuk a merülést.


Kezdő búvárokként még csak kerekre nyílt szemekkel nézzük a nyílpuskával horgászókat, akik jókora zsákmánnyal jönnek ki a tengerből. Ez a tevékenység is felkerül a "meg akarom tanulni" listánkra.

A türelem halat terem!






A második állomás - Antibes (ejtsd: antib)


Elszalad a nyár, véget érnek a turista kényeztető programok. Nekünk is kezd viszketni egy kicsit a talpunk, érezzük, indulni kellene már. Még nagy azonban az ismert terület vonzása, kellene ismét áram is, fixálni kell a tetőboxot, lecserélni két gumit... De mindezt hol?

Végül egy bolhapiacos ismerősnél kérdezünk rá, hogy adna-e nekünk áramot, meg parkolót a telephelyén, míg ezeket a munkálatokat elvégezzük. Fred beleegyezik, és mi ismét költözünk. Elhagyjuk Villeneuve-Loubet-t (ejtsd: villnőv lubé), és átgurulunk Antibes-ba (ejtsd: antib). A lakóautó ismét konnektorra dugva, mehetünk vissza a robogónkért, amit még nem mertünk felrakni a kocsi hátuljára.  Így most buszozhatunk vissza.
Kétszer is megfordulunk ezen az őszön Fred telephelyén, aki nagyon készségesen segít nekünk. Hála neki, feltöltjük az akkumulátorokat, elvégzünk minden maradék munkálatot az autón.


Szeptemberben kerül megrendezésre Nizzában a szokásos vitorlás verseny. Amint hírét vesszük az eseménynek, már foglalunk is 4 helyet arra a hajóra, ami a város szervezésében ingyen kivisz majd minket a verseny helyszínére. Így a vízről nézzük végig a futamot.

Verseny testközelből





Dagadnak a vitorlák








Jönnek ám a hidegebb, esősebb idők. Most kell hozzászoknunk az őszi/téli motorozáshoz is. Hamar beszerzünk egy-egy sísapkát a bukósisakok alá, valamint egy "motoros szoknyát" is, ami Pétert védi deréktól lefelé szeles-esős időben. Bekerülnek a vízhatlan poncsók is a robogóba, hogy mindig kéznél legyenek, ha szükség lenne rájuk. Később motoros felszerelésünk kiegészül egy intercom-mal (ejtsd: interkom) is, ami lehetővé teszi, hogy menet közben is normálisan tudjuk beszélgetni egymással.


Ebben az időszakban találunk egy újabb hobbit magunknak, ez pedig a country danse vagy line danse (ejtsd: kantri densz, lájn densz). Egy bevásárló központban látunk egy bemutatót, és gondoljuk, mi is kipróbálnánk szívesen. Egyikünk se gondolta volna, hogy egyszer még tánciskolában végezzük. A társaság nagyon kedves, a táncosok türelemmel igazgatják lépéseinket. A 1,5 órás táncolás végére egészen belejövünk.

Line danse felülnézetből



November elején barátok érkeznek Nizzába, egy konferenciára. Még bevárjuk őket is, hogy hódolhassunk egyik kedvenc elfoglaltságunknak, azaz az idegenvezetésnek. A kis csapatot végig visszük Cannes-tól Monaco-ig a parton. Feszített a tempó, rengeteg a látnivaló, de saját bevallásuk szerint is megérte. A kirándulás után jöhet a munka! Meglepnek minket is, kapunk tőlük cserébe a kalauzolásért két belépőt a rendezvényükre.

Remek a hangulat, és az előadás is!




Eljön azonban az indulás ideje. El kell vágnunk a köldökzsinórt szeretett területünktől.


Előbb azonban még fel kell rakni a robogót a tartóra, most először. Ez a főpróba, és buzgón imádkozunk, hogy minden simán menjen. Korábban beszereztünk egy összehajtható alu rámpát, aminek a segítségével, elég simán megy a művelet. Már csak le kell kötni, és ponyvázni, nehogy elhagyjuk út közben.

Nagyobb volt az ijedség, mint a baj. A robogó a helyén, a lakótérben minden elpakolva,világítás ellenőrizve, INDULHATUNK!


Következő úti célunk a "3 szent" - Saint-Raphael, Saint-Maxime és Saint-Tropez lesz.

Kíváncsi vagy, milyen a karácsony egy lakóautóban? Hogyan készül több fogásos ünnepi menü 2 gázégőn, és hogy telnek a napjaink egy idegen környezetben?

Kövesd nyomon utunkat az Elvágjuk a köldökzsinórt - féli-meddig című bejegyzésben!